Порции: 2 бурканчета (по около 300 гр.) Време за подготовка: 30 мин. Време за

...
Порции: 2 бурканчета (по около 300 гр.)
Време за подготовка: 30 мин.
Време за
Коментари Харесай

ДОМАШНО СЛАДКО ОТ ЧЕРНИЦА – ЩЕ СЕ ИЗУМИТЕ КОЛКО Е ВКУСНО

Порции: 2 бурканчета (по към 300 гр.)
Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвене: 60 мин.

Необходими артикули:
1 кг. черница
300 гр. захар*
2 с.л. лимонен сок (1 непълна ч.л. лимонена киселина)

Начин на подготвяне:
Черницата се почиства и измива със студена вода. Поръсва се със захарта. Оставя се за към 30 минути, с цел да пусне от сока си. Може да я оставите и по-дълго, за към 2 часа.
Сладкото се вари на междинен огън, към 60 минути и не се сгъстява, както при останалите сладка. Най-лесно става в тава, а не в тенджера. Използва се дървена лъжица, с цел да не се раздират плодовете при бъркането. Периодично се отстранява пяната, която при черницата е с необикновен виолетов цвят. Преди да го свалите от котлона, добавяте лимоновия сок или лимонената киселина и разбърквате.
Сиропът не би трябвало да става доста гъст, тъй като откакто изстине, сладкото от черница се стяга в допълнение, така като  плодовете съдържат пектин. Ако го сгъстите доста, мъчно ще го вадите от бурканчето. От методите за инспекция за подготвеност е използван този с капката върху суха паница. Капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, да резервира формата си, само че откакто изстине. Така консистенцията остава течна, само че се стяга в допълнение в бурканите.
Готовото сладко се изсипва горещо в авансово измити и подсушени затоплени буркани. По ръба не би трябвало да остава сладко, тъй като ще мухляса. Бурканите се затварят незабавно и се обръщат с капачките надолу за една нощ. Съхраняват се в сухи и хладни пространства.

*Стандартните предписания за сладко са със съответствие 1:1 (плод към захар). Но съгласно мен резултатът при него е прекомерно сладостен. Достатъчно е да сложите 300 гр. захар. Това важи изключително при черницата, защото е плод с наситено сладостен усет.

Добър вкус!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР